Prezentarea viitorului Program-cadru european pentru cercetare și inovare, pentru prima oară, în România

 

În cadrul evenimentului de prezentare a viitorului program Horizon Europe, care a avut loc vineri, 15 iunie 2018, la Palatul Parlamentului, ministrul Nicolae Burnete, a subliniat faptul că cercetarea și inovarea, reprezintă domenii în care România are un imens potențial de dezvoltare: ”Știm cu toții că la nivelul Uniunii Europene bugetele multianuale sunt rezultatul unor procese complexe, in care converg opiniile generate prin trei mari piloni: (1) Comisia Europeană și ale sale Directorate Generale - ca și parte executivă, de implementare, (2) Parlamentul European - ca și forul legislativ al Uniunii și, în cazul particular al Cercetării și Dezvoltării, (3) Consiliul Competitivității (COMPET) format din miniștri de resort din țările membre.

 

Evident că acest proces primește, pe parcursul construcției programului cadru și imputuri de la nivelul parlamentelor naționale. Tot acest mecanism este pus în mișcare pentru a crea cel mai eficient cadru pentru cercetătorii europeni. Pentru ca la rândul lor, aceștia să poată crea și dezvolta cele mai inovatoare și competitive soluții (produse și servicii) care să ducă la îmbunătățirea vieții oamenilor.

 

“Doresc să reafirm în fața distinșilor noștri parteneri de proces, ceea ce am afirmat recent la Bruxelles la COMPET și anume: excelența nu trebuie doar răsplătită acolo unde este confirmată, ci trebuie să fie și identificată. Cu alte cuvinte, trebuie să propunem și să creăm mecanismele cele mai eficiente prin care potențiala excelență, încă neșlefuită la adevărata valoare, este identificată și susținută așa cum ne dorim cu toții. Excelența trebuie protejată și cultivată peste tot acolo unde există potențial, astfel încât să punem în valoare măreția eforturilor noastre comune! Europa a fost, de-a lungul ultimului secol, nu doar principalul furnizor de resursă umană înalt calificată pentru zone extra continentale, ci și locul de creație științifică și tehnică de excepție. De aceea, consider ca prin noul program cadru (FP9) aceste poziții de leader trebuie consolidate și în același timp susținute noi domenii unde existența potențialului a fost demonstrată. Finanțările Consiliului European al Cercetării (Starting Grant, Consolidate Grant și Advanced Grant) reprezintă o soluție excelentă pentru maturizarea și stabilizarea excelenței la nivelul Uniunii. Se evită astfel pierderea resursei umane în favoarea altor zone continentale, concurente Uniunii, trebuie sa o recunoaștem. În același mod cred că este absolut necesar să se identifice cele mai eficiente căi de a echilibra, de a pondera distribuția acestei resurse umane și la nivelul Uniunii. Numai o dezvoltare echilibrată va permite o stabilizare sustenabilă a resursei umane la nivelul Uniunii” a declarat ministrul Nicolae Burnete.

 

De asemenea, ministrul cercetării și inovării, Nicolae Burnete a salutat și prezența raportorului Parlamentului European, Dan Nica: ”Privim cu încredere la viitor și încercăm, profitând și de faptul că domnul Dan Nica deține onoranta poziție de Raportor al Parlamentului European pentru construcția bugetului FP9, să identificăm cele mai eficiente soluții pentru a fi implementate in Orizont Europa astfel încât să permită echilibrarea capacităților în domeniul CDI.”

 

La evenimentul de la Palatul Parlamentului, au mai participat secretarul de stat in Ministerul Cercetării și Inovării, Ciprian Preda, Victor Negrescu, ministrul delegat pentru afaceri europene, Jean Pierre Bourguignon, președintele ERC, Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnica București, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Corneliu Bodea, președinte Centru Român al Energiei și Adrian Curaj, director general UEFISCDI.

 

Cooperarea regională în domeniul cercetării științifice și promovarea parteneriatelor strategice europene pentru înalte tehnologii bazate pe laseri de ultra-înaltă putere, vor constitui priorități în contextul Președinției României, la Consiliului Uniunii Europene.

 

În cadrul Horizon Europe, Comisia va lansa misiuni noi cu obiective ambițioase și cu o valoare adăugată europeană puternică care să abordeze problemele ce afectează viața noastră de zi cu zi, cum ar fi lupta împotriva cancerului, misiuni de cercetare și inovare care se vor concentra pe provocările societății și pe competitivitatea industrială, transportul curat și oceanele fără plastic.

 

De asemenea, Horizon Europe, programul de cercetare al Uniunii Europene, ce va succeda actualul Orizont 2020 și care și-a propus să promoveze excelența științifică, include misiuni de politică ce vor asigura eficacitatea finanțării cercetării și inovării prin urmărirea unor obiective clar definite.

 

 

 

Modificat la: 2018-06-18 11:24:00
e-Cerere 544
e-Petiție