Vizita de lucru a Comisiilor pentru învățământ din Parlament la Platforma de Cercetare Știinţifică de la Măgurele

 

Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor şi Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului au desfăşurat o şedinţă comună la Platforma de Cercetare Știinţifică de la Măgurele, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, în ziua de marţi, 25 septembrie 2018, la invitaţia Ministerului Cercetării şi Inovării.

 

Ordinea de zi a şedinţei comune la care au participat si secretarii de stat din cadrul Ministerului Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu și Ciprian Preda, a cuprins:

 

  • analize şi perspective în aria cercetării, dezvoltării şi inovării;
  • priorităţi şi iniţiative legislative în domeniu pentru sesiunea parlamentară septembrie-decembrie 2018;
  • prezentarea proiectului ELI-NP; vizitarea noului centru de cercetare ştiinţifică.

 

Datele prezentate au fost impresionante prin anvergura ştiinţifică a proiectului de cercetare şi prin calitatea echipamentelor şi a tehnologiilor prezente.

 

Cu acest prilej, membrii Comisiilor au avut ocazia să constate, încă o dată şi la faţa locului, prin vizita de studiu şi consistenţa dezbaterilor faptul  că, in prezent, cercetarea românească este la un nivel înalt si că ştiinţa din România este apreciată şi recunoscută la nivel internaţional.

 

In cadrul discuțiilor, directorul general al Institutului, acad. Nicolae Zamfir, a precizat că proiectul va deveni operaţional în anul 2019 şi reprezintă cea mai avansată infrastructură în domeniul laserilor de mare putere şi a fasciculelor gamma, cu parametri unici.

 

Preşedintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Camelia Gavrilă, a precizat că valorificarea inteligenţei româneşti, a excelenţei în cercetare şi educaţie sunt demersuri importante, reprezentând evoluţii viitoare şi condiţii ale progresului si că nu politica înseamnă putere, ci ştiinţa înseamnă putere iar asemenea "oaze de cercetare", precum cea de la Măgurele, pot constitui motive pentru tineri ca după experienţele din exterior să se întoarcă pentru a cerceta în ţară.

 

In acest context, secretarul de stat în Ministerul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, a afirmat că veniturile cercetătorilor români pe proiecte de cercetare sunt comparabile cu cele ale cercetătorilor din vestul Europei.

 

Prezent la discuții, preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Senatului, Liviu Pop, a spus:


"Sunt îngrijorat astăzi când aflu de la domnul academician că încă mai avem de lucru pe Legea achiziţiilor publice şi dacă forma finală a legii nu ne ajută să dezvoltăm şi acest proiect foarte bine, înseamnă că noi în Parlament trebuie să venim cu modificări şi completări constructive.”

 


În urma dezbaterilor, pe baza problemelor semnalate de reprezentanţii Institutului, s-a ajuns la concluzia că este necesară modificarea legislaţiei naţionale în vederea achiziţiilor publice pentru domeniul strict al cercetării-dezvoltării, urgentarea demersurilor de recunoaştere reciprocă a diplomelor, în special a celor din afara spaţiului Uniunii Europene, pentru oferirea posibilităţii contractării personalului de cercetare înalt calificat, dar şi evitarea excesului de birocraţie în detrimentul calităţii pregătirii cercetătorilor. Totodată, s-a conturat şi ideea unei posibile iniţiative legislative având ca obiect buna funcţionare a activităţii institutelor de cercetare transnaţionale de anvergura celui vizitat.

 

 

Modificat la: 2018-09-27 09:46:00
e-Cerere 544
e-Petiție