Ministrul Nicolae Hurduc s-a intâlnit cu conducerea IUCN Dubna

 

Ministrul Nicolae Hurduc s-a intâlnit în după-amiaza zilei de 20 noiembrie, la sediul MCI, cu directoratul Institutului Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) de la Dubna.

 

Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) de la Dubna, regiunea Moscovei, Federația Rusă, este o organizație științifică internațională interguvernamentală, înființată în anul 1956. În prezent, IUCN are 18 State Membre printre care, încă de la înființare, și România. Prin rezultatele obținute de-a lungul timpului, IUCN se bucură de o largă recunoaștere în comunitatea științifică internațională, colaborând în prezent cu peste 800 de centre științifice și universități din 62 de tări.

 

Alături de ministrul Hurduc au fost prezenți la intâlnire Lucian Georgescu, Secretar de Stat pentru politici de cercetare și inovare; Dan Popescu, Secretar General și Viorel Vulturescu, Director pentru Relații Europene și Internaționale in cadrul MCI. Din partea IUCN, au participat: Victor A. MATVEEV, Directorul IUCN; Vladimir D. Kekelize, Vice-director; Richard Lednický, Vice-director; Boris Yu. Sharkov, Vice-director; Alexander S. Sorin, Secretar Științific Șef al IUCN. De asemenea, din partea romana au mai participat Florin-Dorian Buzatu,  Directorul General al Institutului de Fizica Atomică (IFA) și Nicolae Victor Zamfir, Directorul General al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică si Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH).

 

În cadrul întâlnirii au fost discutate modalități de dezvoltare a colaborării dintre România și IUCN atât pe plan științific cât și educațional. La finalul discutiilor, Directorul General IFIN-HH și Directorul IUCN au semnat Memorandum of Scientific Collaboration on the implementation of the Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) Project and Nuclotron-based Ion Collider fAсility – NICA Project between “Horia Hulubei” National Institute of Physics and Nuclear Engineering, Romania and Joint Institute for Nuclear Research (JINR, Dubna)”,document care stabilește un cadru general de colaborare între cele două institute în domeniile respective. 

 

În perioada 16-20 noiembrie 2018 au avut loc la București, în premieră în România, sesiunile Comitetului Financiar și respectiv a Comitetului Reprezentanților Împuteniciți ai Guvernelor Statelor Membre la IUCN – forul decizional suprem al institutului de la Dubna. Întrunirie celor două comitete IUCN sunt binuale și au loc, de regulă, la Dubna; aceste sesiuni pot fi organizate și în State Membre ale IUCN, exemple în acest sens fiind Kazahstan (2009),  Bielorusia (2015) și Polonia (2016).

 

 

Modificat la: 2018-11-21 18:43:00
e-Cerere 544
e-Petiție