Lista proiectelor care se vor atribui prin competiții „top-down” de cercetare-dezvoltare sunt selectate de Grupul Interinstituțional pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în domeniul Securității (GI–CDIS)
Ministerul Educației și Cercetării continuă susținerea intervențiilor eficiente în limitarea răspândirii pandemiei COVID-19 pe teritoriul României.
A fost aprobată a doua listă a temelor de cercetare care se vor atribui printr-o nouă rundă de competiții „top-down” de cercetare-dezvoltare.
Temele au fost propuse de Grupul Interinstituțional pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în domeniul Securității (GI–CDIS) şi vor fi atribuite în cadrul primului apel din 2020 dedicat problematicii pandemiei COVID-19, organizat în cadrul Programului 2 – “Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare şi inovare”, Subprogramul 2.1 – “Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare şi Inovare” din Planul Național de Cercetare – Dezvoltare și Inovare” pentru perioada 2015-2020. Proiectele vor fi executate într-un interval de timp între 30 de zile şi 7 luni, cu rezultate din prima lună de implementare sub formă de produse, servicii și/sau procese de fabricație inovatoare.
Instituțiile responsabile și instituțiile susținătoare sunt: Ministerul Sănătății, Agenția Spațială Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Institutul pentru Tehnologii Avansate; Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne.
Lista detaliază un număr de nouă teme, structurate în cadrul a patru obiective generale:
Obiectiv 1 - Monitorizare şi Management
Obiectiv 2 - Sisteme de protecție
Obiectiv 3 - Sisteme de decontaminare
Obiectiv 4 - Prevenție/Diagnostic/Tratament
Competiția organizată în cadrul acestui apel este de tip „top-down” (licitație restrânsă), fiind organizată conform HG 1265/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contractarea, finanțarea, monitorizarea şi evaluarea programelor, proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi a acțiunilor cuprinse în Planul național de cercetare-dezvoltare şi inovare, cu modificările si completările ulterioare.
Detalii cu privire la modalitatea de desfășurare a competiției sunt disponibile pe pagina https://uefiscdi.gov.ro/solutii.
Idei noi de proiecte de cercetare sunt colectate pe pagina Ministerului Educației și Cercetării: http://www.research.gov.ro/ro/articol/5165/bursa-de-idei-de-cercetare-pentru-noul-coronavirus-sars-cov-2.
Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării (MCID) supune transparenței proiectul de Hotărâre de Guvern și Nota de Fundamentare privind organizarea și funcționarea Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării
NEW Apel de exprimare de interes