Participarea Ministerului Educației și Cercetării la reuniunea la nivel înalt - Uniunea Europeană și Uniunea Africană - Cercetare și Inovare în contextul COVID-19

 

 

     Reuniunea, desfășurată în sistem de videoconferință, a avut loc în data de 16 iulie 2020, fiind gazduită de către Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și Sarah Agbor, conducătorul Comisiei Uniunii Africane (AU) pentru resurse umane, știință și tehnologie, s-a concentrat pe activitățile de cercetare și inovare (R&I) care abordează impactul asupra sănătății umane și efectele socio-economice mai extinse ale COVID-19.

 

Discuțiile au vizat patru domenii de cooperare: Sănătate Publică, Invesție în Economie durabilă și “verde”, Inovare și Tehnologie, Știință deschisă.

 

 

În acest context Dragoș Mihael Ciuparu a declarat:

 

„ România salută inițiativa de a organiza această videoconferință, precum și subiectele sale foarte importante pe agenda noastră de consolidare a cooperării dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană. „Consolidarea reciprocă a bunăstării și creșterii economice”, astfel cum s-a subliniat în Strategia comună continentală Africa COVID-19.

 

Considerăm că recuperarea din actuala criză COVID-19 trebuie să se bazeze pe solidaritate, coeziune și convergență, cu acoperire geografică largă și sprijin cu beneficii pentru toate țările noastre. Din cauza vulnerabilităților sistemelor de asistență medicală pe care COVID-19 le-a expus în întreaga lume în ultimele luni, unele concluzii evidente au apărut rapid, precum necesitatea de a accelera dezvoltarea tehnologiilor digitale și adoptarea unor abordări comune pentru schimbul de date  în cadrul unor infrastructuri de date  la nivel global.

 

Considerăm esențială coordonarea inițiativelor de cercetare care s-au dovedit a fi eficiente și cu valoare adăugată în lupta împotriva coronavirusului, ca parte a agendei comune UE-Uniunea Africană, o condiție prealabilă pentru a obține un impact adecvat asupra capacităților de răspuns la pandemie în Africa și UE.

 

La începutul pandemiei,  Ministerul Educației și Cercetării din România a lansat un pachet dedicat COVID-19 în 3 etape:
a) apel la exprimarea interesului prin intermediul platformei online către „Schimbul de idei” pentru colectarea ideilor cu privire la noul coronavirus;
b) selectarea temelor de cercetare dedicate de către Ministerul Sănătății;
c) apeluri de cercetare dedicate, axate pe 16 subiecte de cercetare.

 

În acest context s-au lansat competiții de proiecte cercetare - dezvoltare, într-un mod accelerat și simplificat printr-un instrument de finanțare modern, care permite administrației publice centrale să identifice nevoile de cercetare și să beneficieze de rezultate. Bugetul alocat a fost de 5 milioane EUR și credem că acesta este un exemplu foarte bun de colaborare trans-disciplinară între domeniul de cercetare și domeniul de sănătate.”

 

Discursul integral al Secretarului de Stat pentru Cercetare și Agenda evenimentului.

 

 

Mai multe informații despre reuniune pot fi consultate urmând linkul de mai jos:

https://ec.europa.eu/info/news/european-union-and-african-union-research-and-innovation-ministers-meet-first-time-2020-jul-16_en

Modificat la: 2020-07-17 12:35:00
e-Cerere 544
e-Petiție