DANUBIUS-RI | Infrastructură pan-europeană în domeniul râuri-mări, condusă de România

 

Centrul Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu - Mare ( DANUBIUS-RI ) îşi propune să fie infrastructura de cercetare pan-europeană a cercetărilor interdisciplinare care au ca scop fundamentarea managementului integrat al acestor sisteme la nivelul intregului bazin hidrografic. O atenţie specială este acordată mediilor de tranziţie (delte, estuare), încă insuficient cunoscute şi înţelese în detaliu. DANUBIUS-RI (nume provenit de la cel mai internaţional fluviu din lume) va oferi o infrastructură de cercetare pan-europeană care va umple acest gol oferind access la o gamă largă de sisteme Europene fluviu-mare, facilităţi de cercetare şi expertiză, şi va face posibilă cercetarea acestor sisteme în Europa şi în întreaga lume. Rezultatele ştiinţifice vor fundamenta soluţii de management integrat al acestor sisteme în ansamblul lor. 

 

DANUBIUS-RI este o propunere de infrastructură distribuită, care va avea nucleul central în Delta Dunării. Tot România va găzdui şi Centrul de Date al Infrastructurii. DANUBIUS-RI are în componenţă facilităţi de cercetare, grupate în noduri, centre de excelenţă ce vor oferi facilităţi şi servicii de stocare şi furnizare a datelor, facilităţi experimentale şi măsurători în situ, capabilităţi analitice de ultimă generaţie şi punerea în aplicare a procedurilor standardizate şi de control al calităţii. Nodul pentru observaţii şi măsurători va fi coordonat de către Laboratorul de Ştiinţe Marine din Plymouth, Marea Britanie, Nodul pentru analize  va fi coordonat de către Institutul Federal de Hidrologie din Germania, Nodul pentru Modelare va fi coordonat de către Institutul de Ştiinte Marine din Italia iar cel de Guvernanţă de către DELTARES, din Olanda.

 

 

Chiar dacă DANUBIUS-RI este dedicat sistemelor fluviu - mare la nivel global, măsurători, analize şi modelări detaliate vor fi efectuate într-o serie de zone alese pentru importanţa lor ştiinţifică. În prezent în DANUBIUS-RI intră 7 asemenea zone, numite supersite-uri. Supersiturile vor fi desemnate situri naturale pentru observare, cercetare şi modelare în locaţii cu importanţă ştiinţifică ridicată de-a lungul unei game largi de sisteme râu-mare. Pentru moment acestea sunt Delta Dunării (România), Szigetkoz (Ungaria), Lunz (Austria), sistemul râu-deltă-mare Nestos – Marea Egee (Grecia), Estuarul Elbei (Germania), Estuarul Tamisei (Marea Britanie), sistemul Deltelor Ebro - Llobregat (Spania), Delta Padului – Laguna Venetiei (Italia). Supersite-uri noi vor fi adăugate cu condiţia existenţei importanţei ştiinţifice, sprijinului politic şi al infrastructurii, fundamentale pentru asigurarea durabilităţii DANUBIUS-RI.

 

Coordonaţi de România, cercetători din 16 ţări europene au fost implicaţi activ în dezvoltarea proiectului. DANUBIUS-RI va aduce împreună într-o abordare interdisciplinară cercetarea din diferite sectoare de mediu a sistemelor fluviu-mare. Proiectul va contribui la dezvoltarea capacităţilor de cercetare de vărf la nivelul întregii Europe.  DANUBIUS-RI a fost desemnat Proiect Fanion al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (2013) şi a fost inclus pe lista Forumului Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare (ESFRI) în 2016.

 

Brochure Danubius-RI - (sursă: DANUBIUS-RI website)

ESFRI Roadmap Danubius-RI - (sursă: DANUBIUS-RI website)

Leaflet Danubius-RI - (sursă: DANUBIUS-RI website)

 

 

 

 

Modificat la: 2020-10-30 10:45:00

Ultimele actualizari

e-Cerere 544
e-Petiție