Manifestarea de omagiere a profesorului Horia Hulubei

 

 

Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH) organizează o manifestare de omagiere a profesorului Horia Hulubei.

 

Horia Hulubei, 15 noiembrie 1896 - 22 noiembrie 1972, unul dintre cei mai mari fizicieni români, este binecunoscut pentru cercetările sale de spectroscopie atomică în raze X, de identificare a unor noi elemente, de fizica neutronilor, de fizică nucleară, de spectroscopie Raman. Dar Hulubei a fost nu numai fizician, ci și erou al războiului de reîntregire, pilot militar, senator, diplomat, rector în vremuri tulburi, inițiator și îndrumător al cercetării instituționale de fizică în țara noastră.

 

Eminența sa științifică a fost dublată de remarcabile calități umane - căldură sufletească, disponibilitate, inteligență pătrunzătoare, onestitate, altruism, hărnicie.

 

Profesorul Hulubei a lăsat o moștenire bogată generațiilor ce l-au succedat. La împlinirea a 125 de ani de la nașterea sa, ne propunem să aducem un omagiu realizărilor sale profesionale, fără de care cercetarea în domeniul fizicii din țara noastră nu ar fi arătat astăzi așa cum o cunoaștem.

 

Prin realizările sale științifice, Horia Hulubei este un mare savant. Prin crearea unui sistem național de institute de cercetare, competitiv la nivel mondial, a unei școli de fizică modernă, a unui atmosfere științifice armonioase și stimulative, Horia Hulubei este unul dintre marii ctitori de cultură ai României.

 

Manifestările vor avea loc pe data de 18 noiembrie 2021, la Sala de Festivități a IFIN-HH, Măgurele, Ilfov, Romania și online.

 

Mai multe detalii pe pagina web a evenimentului

 

 

Modificat la: 2021-10-15 12:13:00
e-Cerere 544
e-Petiție