19 noiembrie, Ziua Cercetătorului și Proiectantului din #România.

 

 

Inventivitatea formidabilă a cercetătorilor și a proiectanților români, dovedită de atâtea ori prin toate rezultatele obținute în numeroasele #competiții naționale și internaționale, recunoscute, de altfel, prin #premiile acordate, dovada clară a potențialului uriaș de care dispune #cercetarea românească, stă la baza sărbătoririi, astăzi, a întregii comunități care s-a dedicat acestei nobile activități.

 

Sărbătorim și recunoaștem, în egală măsură, valoarea profesiei de cercetător și de proiectant, precum și contribuția pe care acest domeniu atât de strategic, o aduce progresului material și spiritual al societății noastre, dezvoltând și modernizând economia și societatea românească.    

 

Vă mulțumim pentru ceea ce faceți, vă dorim succes în activitatea pe care o desfășurați și, nu în ultimul rând, La mulți ani!

 

Într-o astfel de zi, nu putem să nu ne aducem aminte cu onoare, tocmai de celebrul savant de origine #română, George Emil Palade, specialistul în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului #Nobel pentru fiziologie sau medicină, în memoria căruia, celebrăm astăzi, ziua cercetătorului și proiectantului.

 

Personalitate ştiinţifică mondială de o incontestabilă și uriasă valoare, George Emil Palade s-a născut la #Iaşi, într-o familie de profesori, la 19 noiembrie 1912.

 

În America a plecat în 1946 ca „visiting professor” la Institutul Rockefeller pentru cercetări medicale din New York, iar șase ani mai târziu obține cetăţenia #americană, urmând, ulterior, o strălucită carieră universitară. Devine, în 1961, şeful Departamentului de Biologie Celulară al Institutului Rockefeller și din 1972, profesor de biologie celulară a Universităţii Yale din New Haven - Connecticut, unde a condus, de asemenea, Departamentul de Biologie Celulară.

 

Revoluționând domeniul biologiei celulare și în onoarea sa, Universitatea din San Diego, în cadrul unui simpozion științific la care au participat oameni de știință din toată lumea, a hotărât să constituie The George E. Palade Fellowship Fund.

 

Pentru întreaga sa activitate științifică, Preşedinţia României, i-a conferit, în 2000, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce, în 2007, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Colan, iar pe 19 noiembrie 2012, Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea marelui savant.

 

Recunoscut la nivel mondial, creator al biologiei celulare moderne, George Emil Palade moare la 8 octombrie 2008, în America, la vârsta de 96 de ani, lăsând în spatele lui ceea ce americanii numesc #legacy, oferind o perspectivă clară asupra rolului şi a responsabilităţii cercetătorului în comunitatea şi ştiinţa contemporană.

 

 

Modificat la: 2021-11-19 13:16:00
e-Cerere 544
e-Petiție