Dr. Ulpia Elena Botezatu, expert în cadrul Agenției Spațiale Române (ROSA), instituție aflată în coordonarea Autorității Naționale pentru Cercetare, a susținut, din partea României, în plenul Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic (COPUOS), concluziile celei de-a 62-a sesiuni a Subcomitetului Științific și Tehnic (STSC), pe care o prezidează în perioada 2024–2026.
Această intervenție a reprezentat o contribuție esențială a României la consolidarea unui cadru internațional bazat pe cooperare științifică, transparență și responsabilitate în explorarea și utilizarea spațiului cosmic.
Declarația oficială, susținută de președinta STSC în fața statelor membre ONU, poate fi consultată integral aici: Chair of STSC Statement – 26 iunie 2025. De asemenea, poziția activă a României în acest domeniu este reflectată în Raportul Anual al Oficiului ONU pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) – 2024, unde, la pagina 38, sunt menționate acțiunile relevante din timpul mandatului național.
Prin acest demers, România își consolidează profilul internațional de partener responsabil în domeniul cooperării spațiale și reconfirmă angajamentul pentru un spațiu extraatmosferic sigur, sustenabil și accesibil tuturor actorilor, indiferent de nivelul lor de dezvoltare tehnologică. Totodată, România deține și co-președinția Grupului de Acțiune pentru Consultări privind Activitățile Lunare (#ATLAC), alături de Pakistan, contribuind activ la definirea unor principii comune privind explorarea sustenabilă a Lunii și la facilitarea dialogului internațional între statele membre ale Comitetului ONU pentru utilizarea pașnică a spațiului extraatmosferic.