Misiunea şi viziunea actuală
Misiunea institutului este de a cerceta, inova și dezvolta soluții analitice și de protecție pentru provocările societale actuale în domeniul protecției mediului, urmărind excelența în cercetare și parteneriate strategice solide.
Viziunea ECOIND este de a promova menținerea unui mediu curat și sigur prin practici sustenabile, pentru a susține un viitor sănătos.
Istoric
INCD ECOIND a fost înființat în anul 1977 ca Institut de Cercetare și Proiectare pentru Epurarea Apelor Reziduale – ICPEAR, în coordonarea Ministerului Industriei Chimice, cu sediul în București și o sucursală în Timișoara. Institutul și-a extins progresiv activitatea și în anul 1982 a fost deschisă și Sucursala de la Râmnicu Vâlcea, în incinta Oltchim. În anul 1999, ICPEAR a fost transformat prin acreditare în Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială – ECOIND, având ca domeniu principal de activitate cercetarea de mediu, fiind un actor cheie în implementarea de soluții avansate pentru reducerea și prevenirea poluării industriale.
Dr. Chim. Luoana Florentina PASCU
Director General
Email: ecoind@incdecoind.ro
Telefon: +4021 410.67.16
Membrii Consiliului de Administrație
INCD-ECOIND derulează activități de cercetare și servicii în domeniul protecției mediului și ecologiei industriale. Activitățile de cercetare sunt preponderent aplicative și vizează furnizarea de soluții practice la provocările globale de mediu, îmbunătățirii calității vieții și sprijinirii dezvoltării durabile. Rezultatele obținute în activitățile de cercetare sunt aplicate în mediul economic prin transfer de cunoștințe, transfer de soluții tehnologice și/sau servicii dedicate nevoilor acestora.
Direcțiile strategice de cercetare ale INCD ECOIND reflectă atât necesitățile pieței, cât și provocările globale în ceea ce privește sustenabilitatea și protecția mediului. Prin unicitatea abordării integrate a problematicii de mediu, institutul își concentrează activitățile pe patru mari direcții:
- Controlul integrat al poluării: dezvoltarea de metode și tehnici pentru monitorizarea și evaluarea calității mediului (aer, apă, sol, deșeuri), inclusiv identificarea și cuantificarea poluanților emergenți.
- Evaluarea poluării mediului: analiza interdisciplinară a impactului activităților antropice asupra mediului prin utilizarea unor metode complexe de evaluare chimică, biologică și geochimică.
- Tehnologii inovative și durabile pentru protecția mediului: dezvoltarea de soluții tehnologice avansate pentru tratarea apelor în scop potabil, epurarea apelor uzate municipale și industriale, recuperarea resurselor din deșeuri, precum și pentru remedierea solurilor contaminate.
- Consultanță și asistență tehnică în domeniul mediului: institutul asigură suport tehnic și expertiză pentru implementarea sistemelor de management al calității și mediului, sănătății și securității în muncă, evaluarea activităților economice din prisma aplicării principiului DNSH (”Nu provoca daune semnificative”) și imunizarea infrastructurii la schimbările climatice, ajutând astfel industria să respecte standardele naționale și europene de mediu.
Proiecte fanion în derulare sau finalizate în ultimii 2-3 ani (titlu, perioadă, buget, parteneri, impact):
1. Tehnologie de epurare a apelor uzate și recuperarea resurselor bazată pe nămol granular cu microalge, acronim GRAALrecovery, (https://www.graalrecovery.com/), Program EEA-RO-NO-2019-0691, Norvegia, (2020-2024), buget Ecoind 2.247.343 lei, consorțiu: INCD ECOIND coordonator, parteneri: Norwegian Institute of Bioeconomy Research, Universitatea Valahia din Târgoviște, The Norwegian University of Life Science.
Impact: Tehnologia dezvoltată crește performanța de epurare a apelor uzate, scade costul de operare prin scăderea costurilor de aerare, reduce emisiile de gaze cu efect de seră prin captarea dioxidului de carbon rezultat din biodegradarea aerobă a materiei organice și recuperarea biomasei.
2. Sistem hibrid proto-opto-electro-mecanic pentru instrumente bionice de ultimă generație, acronim Progeny, (https://progeny-project.eu/), Program HORIZON 2020 FETOPEN, (2021-2024), buget Ecoind 297.187,50 euro, consorțiu: Technische Universität Dresden Germany – coordonator, parteneri: INCD ECOIND, University of Montpellier: The Charles Gerhardt Institute-France, Bremen Center for Computational Materials Science-Germany, French National Centre for Scientific Research-France Chalmers Tekniska Hoegskola AB-Sweeden.
Impact: Soluția de cercetare fundamentală dezvoltată în cadrul proiectului conduce la inovarea dispozitivelor electronice și senzorilor pe bază de protoni prin utilizarea peliculelor de săpun.
3. The Waterwise Hub: An Excellence Hub on Water in the Circular Economy, acronim Waterwise, (https://waterwisehub.eu/), HORIZON WIDERA-2023, (2025-2028), buget Ecoind 308.125 euro, consorțiu: Ethnicon Metsovion Polytechnion (Grecia) – coordonator, Partneri: Prasino Tameio (Grecia), Sindesmos Epichiriseon Et Viomichanion (Grecia), Hellenic Union of Municipal Enterprises for Water Supply and Sewerage (Grecia), Epistimi Epikoinonia (Grecia), Mantis Business Innovation Idiotikikefalaiouchiki Etareia (Grecia), Tethys Consulting (Grecia), Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (Romania), INCD ECOIND (Romania), Secretariatul General al Guvernului (Romania), Asociatia Romanian Tech Startups (Asociatia Romana pentru Antreprenoriat in Tehnologie) (Romania), Fundatia Comunitara Bucuresti (Romania), Business Development Group SRL (Romania), Universitatea Tehnica a Moldovei (Republica Moldova), The National University of Water and Environmental Engineering (Ucraina), Faculty of Civil Engineering (Serbia), Build Green Grup (Albania), Private Scientific Institution Institute for Research in Environment, Civil Engineering and Energy, Skopje (Macedonia), The University of Exeter (Regatul Unit), KWR Water BV (Tarile de Jos), Cranfield University (Regatul Unit).
Impact: Gestionarea eficientă a resurselor de apă în Europa de Sud-Est prin crearea unui ecosistem circular de tehnologii inovatoare în domeniul apei (water tech), bazat pe o abordare integrată ce combină finanțarea sustenabilă, educația, tehnologiile emergente și politicile publice.
4. Promovarea, identificarea și realizarea de parteneriate pentru transfer de cunoștințe în domeniul ecologiei industriale, Partener Ecoind, POC-A1-A.1.2.3-G-2015, (2016-2023), Buget 13.537.216,3 lei.
Impact: 59 de contracte încheiate cu intreprinderi pentru transfer de cunoștințe din care: 37 de contracte directe cu 20 de intreprinderi pentru accesul la facilități, instalații și echipamente din cadrul INCD ECOIND, 12 contracte cu 11 intreprinderi pentru transfer de abilități, competențe de cercetare-dezvoltare și de sprijinire a inovării, 10 contracte de colaborare efectivă cu 10 intreprinderi din care au rezultat 2 brevete, 7 cereri de brevet și 27 de publicații științifice.
Cele mai relevante rezultate științifice, tehnologice sau de transfer în economie
Rezultatele obținute din derularea activităților de cercetare sunt diseminate în reviste internaționale de prestigiu, brevetate și/sau publicate la diverse manifestări științifice internaționale. Recunoașterea acestora se reflectă în platforma de prestigiu Web of Science unde au fost indexate până în prezent 576 documente dintre care 484 articole științifice, 89 de lucrări full-paper și 11 documente tip rezumat publicate în volumele unor conferințe științifice.
Rezultatele obținute în ultimii ani în proiecte colaborative de cercetare vizează:
- dezvoltarea de tehnologii în domeniul epurării apelor uzate și gestionării deșeurilor de tipul: tehnologii, procedee, prototipuri:
- tehnologie de realizare fotocatalizatori prin metode de depuneri în vid pentru aplicații în domeniul epurării apelor contaminate cu ciclofosfamidă;
- tehnologie de compostare a fracției biodegradabile din deșeuri municipale;
- tehnologie de stabilizare avansată, îmbogățire în nutrienți și pasteurizare a nămolului de epurare;
- tehnologie de tratare recuperativă cu valorificarea șlamului aluminos pentru precipitare sulfat din ape de mină;
- tehnologie de epurare a apelor uzate și recuperarea resurselor bazată pe nămol granular cu microalge;
- procedeu de epurare a apelor uzate cu încărcare organică mare provenită de la producerea substraturilor colagenice;
- prototipuri de componente extrudate tip placi si profile realizate din materii prime obtinute din reciclarea deseurilor combinate de plastic si hartie;
- procedeu și compoziție pentru obținerea de compozite poliolefine / material cheratinic din pene și fulgi; bioreactor inovativ MBBR pentru epurarea avansată a apelor uzate;
- sistem modular epurare ape uzate din surse descentralizate;
- dezvoltarea de metode cantitative pentru determinarea poluanților organici persistenți și a altor contaminați introduși în Watch List al substanțelor în apă urmărite de Comisia Europeană;
Alte date relevante privind infrastructura, rețelele internaționale, participarea în programe europene, brevete etc
INCD ECOIND deține o infrastructură modernă de cercetare dezvoltată prin două proiecte majore de infrastructură (POS CCE – INFRAECO si MEDIND, 2011-2015) și prin finanțarea investițiilor din fonduri alocate prin proiecte de cercetare și din fonduri proprii. Institutul deține peste 40 de echipamente cu valoare > 50000 de euro dintre care 16 echipamente sunt cu valoare > 100000 de euro. Echipamentele și aparatura permit dezvoltarea de cercetări complexe și competitive în domeniul controlului și evaluării poluării mediului.
Institutul a propus un proiect de infrastructură „Integrated Center for Environmental Research – ECOCIM”, ce a fost evaluat în anul 2017 ca “IC de interes național” și inclus ca infrastructură de cercetare emergentă în Roadmap ESFRI, domeniul Mediu. În anul 2021, infrastrucura ECOCIM a obținut 101.33 puncte în cadrul procesului de evaluare a infrastructurilor de cercetare din Roadmap-ul național și a fost selectată pentru a fi inclusă în Foaia de Parcurs Națională. Infrastructura propusă este complementară celei existente la nivelul institutului și va facilita abordarea problematicilor emergente de mediu și a controlului poluării într-o manieră complexă și integrată.
INCD ECOIND este membru al grupului de experți “Comunitatea Europeana de Practică privind Parteneriatul 2021-2027” (EcoPP 2021-2027). De asemenea, institutul este membru în 21 de asociații și organizații internaționale de profil și este înscris în 12 baze naționale și 10 baze internaționale din domeniul propriu de activitate.
INCD ECOIND deține în portofoliu 59 de brevete din care 12 brevete active în domenii precum tratarea apelor uzate, remediere sol, valorificarea resurselor primare, valorifcarea deșeurilor solide, obținerea de biogaz, etc., 17 cereri de brevet depuse la OSIM și 2 cereri de brevet european.
Un rezumat al raportului de activitate 2024
În anul 2024, principalele activități și repere de dezvoltare ale institutului au fost:
- Dezvoltarea de noi direcții de cercetare și consolidarea direcțiilor curente în cadrul proiectelor de cercetare – extinderea parteneriatelor cu entități de cercetare din țară și străinătate în cadrul propunerilor de proiecte elaborate;
- Participarea institutului în Programul pilot al Băncii Mondiale pentru Foaia de parcurs de creștere strategică pentru Institutele Publice de Cercetare din România;
- Evaluarea institutului pentru perioada 2019-2023 în vederea acreditării conform Hotărârii de Guvern nr. 477/2019, care reglementează metodologia de acreditare a institutelor naționale de cercetare-dezvoltare. În urma evaluării, în baza Ordinului Ministrului Cercetării Inovării și Digitalizarii nr. 22255/04.12.2024 privind acordarea acreditării unor institute naționale de cercetare-dezvoltare, INCD ECOIND a obținut un punctaj de 97 de puncte din 100 și a fost acreditat pentru încă o perioadă de 5 ani;
- Dezvoltarea resursei umane prin susținerea cercetătorilor în programe doctorale și de masterat, participarea la conferințe științifice internaționale de prestigiu, publicarea de articole științifice și angrenarea în programe de instruire și cursuri de perfecționare;
- Obținere HR Excellence in Research de la Comisia Europeană ca urmare a angajamentului INCD ECOIND privind aderarea la principiile Cartei Europene a Cercetătorilor și Codului de conduită pentru recrutarea cercetătorilor;
- Actualizarea depozitului institutional ECOLIB “Library of National Research and Development Institute for Industrial Ecology” (https://dspace.incdecoind.ro/home) deținut de institut la cea mai nouă versiune Dspace 7 CRIS ce permite asigurarea securității datelor, menținerea online a depozitului și intercomparabilitatea metadatelor cu alte platforme bibliometrice. Depozitul ECOLIB este accesibil în sistem open acces și este indexat în circuitul internațional prin afilierea la Bazele de date Google Scholar, OpenDOAR (Directory of Open Access Repository) și ROAR (Registry of Open Access Repository);
- Editarea bianuală a jurnalului Romanian Journal of Ecology & Environmental Chemistry (https://rjeec.ro/) și indexarea acestuia în prima bază de publicații cu topici de mediu, platforma editurii CABI (CAB Digital Library) și indexarea în DOAJ (Directory of Open Access Journals) ce contribuie la creșterea vizibilității institutului, permițând totodată cunatificarea citărilor, indexarea în bazele de publicații WorldCat, ASCI (Asian Science Citation Index) și Scilit;
- Organizarea ediției 27 a Simpozionului Internațional “Mediul și Industria”, SIMI 2024 (https://www.simiecoind.ro/) la Hotel Bavaria Blu, Mamaia, Constanța, cu un număr de 89 de participanți. Simpozionul științific vizează facilitarea schimbului de idei între cercetători pentru avansarea cunoașterii în cercetarea de mediu, pe ariile tematice: tehnologii durabile de mediu, evaluarea poluării și sisteme de management, controlul și monitorizarea poluării mediului;
- Menținerea acreditării RENAR pentru laboratoarele din cadrul Departamentului Control Poluare și a laboratoarelor sucursalelor Timișoara și Râmnicu Vâlcea de a efectua activități de încercări/eșantionări acreditate conform cerințelor SR EN ISO 17025:2018;
- Menținerea acreditării Centrului de Transfer Tehnologic CTT (constituit în conformitate cu HG 406/2003) ca Entitate de Inovare și Transfer Tehnologic (Certificat MECS nr.126/2021) pentru domeniile: Mediu și schimbări climatice; Biotehnologii; Tehnologii de depoluare;
- Menținerea de colaborări cu institute de cercetare și universități din țară și străinătate pentru derularea de activități de CDI complementare și creșterea competitivității întreprinderilor ce operează în principal în domeniul ecologiei industriale prin valorificarea în comun a expertizei pe care fiecare dintre părți o deține pe piața de profil sau în domenii conexe și auxiliare.
Menționarea principalelor livrabile și indicatori de performanță
Nr. crt. | Indicatori principali de performanță tehnico – științifici | Număr | |
2024 | |||
1 | Lucrări ştiinţifice/tehnice cotate sau indexate de Institutul Internaţional de Statistică (ISI), din care: | 38 | |
-în primul sfert de reviste indexate Web of Science (Q1) | 18 | ||
-în al doilea sfert de reviste indexate Web of Science (Q2) | 13 | ||
Factor de impact cumulat al lucrărilor cotate ISI | 138,1 | ||
Citări în Web of Science pentru anul 2024 | 534 | ||
Citări în SCOPUS pentru anul 2024 | 602 | ||
2 | Lucrări ştiinţifice/tehnice indexate în baze de date internaţionale (BDI) | 15 | |
3 | Carți / capitole de carte | 1 | |
4 | Brevete de invenţie solicitate / acordate | 2/1 | |
5 | Comunicări ştiinţifice prezentate la conferinţe cu participare națională și internaţională | 44 | |
6 | Produse/Servicii/Tehnologii, noi sau modernizate, rezultate din activităţile de cercetare-dezvoltare. | 54 | |
6.1 | Tehnologii și servicii tehnologice | 26 | |
6.2 | Studii prospective și tehnologice | 15 | |
6.3 | Metode și metodologii | 11 | |
6.4 | Baze de date | 2 | |
7 | Studii prospective și tehnologice, normative, proceduri, metodologii și planuri tehnice, noi sau perfecționate comandate de beneficiari economici | 46 |
Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industrială – ECOIND
Sediul din București
Adresă: Strada Drumul Podu Dambovitei, Nr. 57-73, Sector 6, cod 060652 Bucureşti, România
Telefon: +4021 410.05.75, +4021 412.00.42
Email: ecoind@incdecoind.ro
Website: incdecoind.ro
Sucursala Timișoara
Adresă: Strada Bujorilor, Nr. 115, cod 300431 Timișoara, România
Telefon: +40256 220.369
Email: ecoind.tm@gmail.com
Sucursala Râmnicu Vâlcea
Adresă: Strada Știrbei Vodă, Nr. 182, cod 240588 Râmnicu Vâlcea, România
Telefon: +40250 737.543
Email: valcea@incdecoind.ro
